Gitarrbygget: Sammansättning av lådan – del 2

Gitarrbygget: Sammansättning av lådan – del 2

Efter att i några månader ha jobbat enbart på locket och sidorna var det nu dags att ta sig an ryggen. Göra den fin och stabil för att kunna sammanfoga med resten. Jag började med att fräsa ut ett spår längs limfogen som går över hela utsidans längd, för att kunna lägga i en fiskbensmönstrad list och därmed dölja skarven (som visserligen inte var särskilt synlig eller ful innan heller).

Efter att ha hyvlat och sicklat ner ilägget blev det riktigt snyggt.

Gitarrbygge: Baksidan med dekorationslist - närbild

För att förstärka skarven mellan de två baksidestyckena har jag även satt en serie träbitar på andra sidan ryggen, den som hamnar på insidan av gitarren, utsågade ur en spillbit från locket för att få fibrerna åt rätt håll, det vill säga tvärs över fiberriktningen på själva baksidan. Här har jag maskerat med pappbitar på sidorna för att kunna sandpappra ribborna utan att skada baksidan.

Gitarrbygge: Slipa ryggförstärkning

I gliporna som syns på bilden ovan läggs ribbor i mahogny tvärs över baksidan. Dessa både stabiliserar baksidan och drar upp den något i kanterna för att skapa en välvd form. Ribborna har jag sedan format med stämjärn för att de ska störa akustiken så lite som möjligt (på samma sätt som med ribborna på locket), och putsat med fint sandpapper. De här ribborna kommer ju synas genom ljudhålet och måste vara snygga!

Gitarrbygge: Ribbor på baksidan

Gitarrbygge: Formade ribbor på baksidan

Sedan gav jag mig på sidorna igen. Som syns på den här bilden var sidorna några centimeter högre än den slutliga tjockleken på kroppen och behövde trimmas ner. I samma veva kupas sidorna något för att skapa ytterligare en välvning över baksidan, nederdelen på kroppen är något tjockare än där halsen kommer fästas.

Här hade jag lite för bråttom och tog till lövsågen istället för att hyvla, vilket gjorde att sidorna sedan var svåra att få helt jämna, och på ett ställe blev några millimeter för låg. Haste makes waste. Som tur är går det mesta att ordna. På sidorna limmas nämligen likadana lister som i förra steget, trekantiga snittade mahognylister som skapar en större fästyta för baksidan. Dessa kunde jag limma på rätt nivå där jag gått för djupt med sågen, glipan som uppstår mellan sida och rygg kommer ändå att täckas med en dekorationslist i senare moment.

I de snittade listerna gröpte jag ur plats för baksidans ribbor att smita in i. När de satt bra kunde jag testa passformen och när det satt tätt var det bara att limma.

Gitarrbygge: Limma kroppen - närbild

Man kan göra på många sätt för att pressa baksidan mot sidorna medan limmet torkar. Jag valde att vira uppklippta, ihopknutna och spända cykelslangar i ett x-mönster för att täcka in så många delar som möjligt. Resultatet blev bra!

På bilden nedan har jag även lagt in en dekorationslist i den nedre skarven mellan sidorna (den övre täcks ju av halsen). Den består helt av återvunna spillbitar; en överbliven bit av samma list som täcker limskarven på ryggen, två remsor av den svarta list som ligger runt ljudhålsdekorationen, och två bitar mahogny från de skivor som nu är sidor.

Gitarrbygge: End graft

Skarven mellan sidorna och locket/ryggen är rätt fula och behöver täckas med lister. Jag hade beställt svarta lister i ebenholz, 3×7 mm, som skulle böjas till för att smita smärt runt alla kurvor, men de knäcktes som Falu Rågrut så fort de fick syn på böjjärnet. Min nya plan nu är att i stället lägga 1 millimeter tunna lister i tre lager, svart-vit-svart. De borde vara lättare att böja och dessutom blir det nog snyggare.

Under tiden jag väntar på mina nya lister har jag fräst ut utrymme för dem längs kanten. Det här är lite läskigt, man skär bort en bra bit av både sidor och lock/rygg, minsta fel riskerar att synas ganska mycket. Jag använde samma hembyggda konstruktion för detta som för att skära bort den överskjutande delen av locket (se filmen nedan). Min Dremel har en kantguide som man använder för att göra raka snitt, men den funkar sämre för att följa en kurva. Lösningen blev ganska ful, men väldigt funktionell, ett litet skrivbordshjul som skruvats fast på en träbit som i sin tur skruvats fast på kantguiden.

Resultatet? Jämnt och fint, tre millimeter djup och sex millimeter hög hylla för listen att bo på.

Gitarrbygge: Utrymme för kantlister

Och här är jag nu, i väntan på de nya listerna:

Gitarrbygge: I väntan på kantlister