Gitarrbygget: lister och band

Gitarrbygget: lister och band

Puh, det här med att sätta lister runt hela gitarrkroppen var inte det enklaste.

Gitarrbygge: Tejpa lister

Nej, det är inte lagningar, listerna tejpas in mot kroppen medan limmet torkar för att hålla ett konstant tryck längs hela sidan.

Från början hade jag tänkt ha helsvarta lister, tre millimeter tunna. Men de gick ju av när jag försökte böja dem. De nya kom i veckan, en millimeter tunna och superlätta att böja, men ett nytt problem uppstod. Jag ville lägga dem i ordningen svart-vit-svart för att få totalt tre millimeter. För att det ska bli perfekt måste man fräsa ut ett spår som är exakt tre millimeter (plus de hundradelar som limmet bygger) runt hela kroppen. Inte det lättaste med alla kurvor – och jag lyckades inte heller.

Första omgången blev usel. Listen hängde utanför så mycket, att jag slipade igenom hela det första svarta lagret på flera ställen när de skulle trimmas – inte snyggt! Bara att fräsa bort listerna och börja om. Andra omgången blev inte heller den perfekt, på vissa ställen är det yttersta svarta lagret något tunnare än de andra lagren, men det blev acceptabelt.

Gitarrbygge: Hyvla lister

Den här minihyveln är förvånansvärt användbar och ger snygga spån när man hyvlar kantlister. Färdigtrimmade blev listerna så här:

Gitarrbygge: Hyvlade lister

Kroppen är nu klar för lackning så när som på en sista vända med sickel och sandpapper för att putsa bort de små ojämnheter som finns kvar.

Gitarrbygge: Kroppen med lister

Då var det dags att ta upp halsen igen, känns som att det var längesen och kul att få jobba med lite mer rejäla träbitar efter allt finlir med listerna på kroppen. Fast efter att ha hyvlat ner fingerbrädan till rätt dimensioner och limmat fast den på halsen, blev det finlir igen när banden skulle sättas i. Väldigt rolig och givande process, träet lyser plötsligt upp av metallbanden och i ett nafs har en grovhuggen planka förvandlats till en riktig gitarrhals.

Vajern som klipps ner till band, får en strimma lim på undersidan och bankas sedan på plats med lätta hammarslag. När limmet är torrt filas kanterna på banden ner så att de är precis i nivå med kanten på greppbrädan, minsta kvarvarande kant kommer riva den som spelar på gitarren senare.

Gitarrbygge: Sätta i band

På bilden ovan är fortfarande halsen bredare än greppbrädan. Skillnaden hyvlades ner och sedan började arbetet med att forma halsens profil, som är helt avgörande för hur skön gitarren kommer vara att spela på. Boken beskriver i detalj hur man ska göra, men jag valde ganska snart att frångå instruktionerna och gå på känsla. Hyvla lite, känna, hyvla lite till, känna, och så vidare. Jag tror det blev rätt bra till slut, men det är svårt att veta innan strängarna är på plats. Och då kommer det vara för sent – bara att hålla tummarna!

I samma veva bestämde jag mig för att göra om formen på klacken. Från den spetsiga variant jag hade tidigare, till en mjukare, rundad form. Bara en utseendegrej, det påverkar inte funktionen.

Gitarrbygge: Ny klackform

Nu väntar även halsen på att få sig en omgång med sandpappret, sen är det dags att sätta ihop den med kroppen och lacka! Eller olja… jag har inte riktigt bestämt mig än.