Gitarrbygget: Sammansättning av lådan - del 1

Gitarrbygget: Sammansättning av lådan – del 1

Alla större delar är i princip klara och nu är det dags att börja sätta ihop kroppen. Det börjar likna en gitarr!

Gitarrbygget: HuvudblockHuvudblocket, där halsen fäster i kroppen, är ett av de för akustiken viktigaste ställena på gitarren. Mycket av ljudet förs över från strängarna, genom halsen och huvudblocket in i kroppen.

Boken jag använder som guide föreslår en lösning där halsen sätts fast med träpluggar, en rätt omständlig konstruktion som jag bestämde mig för att inte försöka mig på. I stället tänkte jag att det borde gå att skruva, och vid närmare efterforskning har bokens författare skrivit en uppdaterad instruktion som inte hunnits med att tryckas. Enkel att få till och ska hålla minst lika bra.

Ett liknande mahognyblock, fast tunnare och utan skruvhål, limmas på i botten på gitarren. Det kommer sedan axelbandsfästet att skruvas in i, och sidorna limmas mot.

Gitarrbygget: Svansblock

Sidorna är för tunna för att kunna fästas mot locket utan stöd, därför limmar man först på snittade träremsor (på engelska kerfed lining) som sedan slipas ner och blir fogen som håller samman lådan. Många klämmor behövs!

Gitarrbygget: Limma träremsor

Gitarrbygget: Limma träremsor

När det är limmat ska passformen kollas noga. Träremsorna måste tas bort på vissa ställen så att ribborna får plats, och filas ner på vissa ställen så att de ligger tätt emot locket. Sen är det dags att limma fast sidorna i locket.

Gitarrbygget: Limma sidorna

Sen är det bara lite finputs att göra, som att limma på nya remsor, kallade fötter, där man tagit bort för att ribborna skulle få plats.

Gitarrbygget: Fötter

Och så signera och skriva en dedikation som ingen kommer se, den sitter ju på undersidan av locket.

Gitarrbygget: Dedikation