Gitarrbygget: Äntligen! Sidorna är böjda

Gitarrbygget: Äntligen! Sidorna är böjda

Två avlånga skivor mahogny. Hyvlade till 2,5 millimeters tjocklek. Helt vinkelräta. Mycket jobb skulle gå till spillo om dessa skivor plötsligt skulle gå av på mitten. Men böjas bortom sin naturliga form måste de.

Den absolut vanligaste frågan jag fått om mitt gitarrbygge är hur man får till formen på sidorna av kroppen. Det är också detta moment som jag varit mest orolig för om jag ska klara av. Och nu i efterhand hoppas jag verkligen att jag inte har något svårare framför mig – men konstaterar ändå att övning ger färdighet.

Hur böjer man då sidorna? Till att börja med ska sidorna dränkas ett tag i varmt vatten. Därefter finns tre olika metoder att forma de blötta sidorna som alla verkar vara ungefär lika vanliga.

1. Med ett böjjärn. Böjjärnet är ett stårrör som hettas upp med gasol, el eller varmluft. Sedan böjs sidorna över detta för hand. Man kollar ständigt av mot en mall så att formen blir rätt. Fördelen med detta är att man kan göra vilken gitarrform som helst – stor, liten, asymmetrisk, nyskapande, konstig – och det kräver relativt lite förarbete. Nackdelar är att det tar tid att få formen helt perfekt, brännmärken kan uppstå och träet spricker lätt om man böjer för hårt. Det kan också vara svårt att få alla böjar helt runda, utan att något litet ställe böjs för mycket eller för lite, och att få sidorna helt vinkelräta.

2. I en maskin. Jag har sett flera olika varianter på detta, alla kräver att man bygger stora ställningar eller köper en troigtvis dyr maskin där de blöta sidorna tvingas in i rätt form med hjälp av tryck och värme. Den här är cool, till exempel, här är en mer rimlig lösning för hemmabyggaren. Fördelar är att det går fort och enkelt att böja, när man väl har maskinen, vilket naturligtvis är bra för den som ska bygga många gitarrer. Nackdelarna är naturligtvis att en sådan maskin/ställning kommer bli dyr att köpa eller ta mycket tid att bygga. Dessutom tar den väldigt mycket plats och begränsar byggaren till en eller ett par gitarrformer.

3. Med böjjärn och form. En slags kombination av de två ovanstående, fast med en enklare form i stället för maskinen. Sidorna böjs ungefärligt över böjjärnet och spänns sedan fast i en utsågad form där den får torka. Förmodligen är detta den enklaste lösningen, men kräver att man bygger både böjjärn och form. Dessutom måste man bygga en ny form för varje ny gitarrmodell man vill bygga.

Boken som jag går efter rekommenderar metod 1, och det var också den jag valde till slut. Att köpa ett böjjärn kostar sisådär 1500 kronor plus frakt från USA, så jag bestämde mig för att bygga ett eget av en bit avgasrör, några träbitar och en billig värmepistol från Clas Ohlson. Röret ska hettas upp till 175-200 grader, och jag märkte att värmepistolens förstaläge (som ska blåsa 300 grader) var perfekt för att hålla rätt temperatur. När en droppe vatten förångas på några sekunder är det hett nog. Förångas den direkt är det för varmt och rinner den av är det för kallt.

Så var tiden inne. Vatten i badkaret. I med första sidan i 15 minuter, som boken rekommenderar för mahogny, och sedan ner på böjjärnet. Redan i första böjen satte jag hjärtat i halsgropen.

Gitarrbygget: Spricka i sidan

Sidan sprack direkt och jag blev så ledsen att jag inte orkade jobba mer den dagen. Läste lite på nätet om sprickor i stället, och tryggades något i att det verkade gå att laga om det inte blev värre. Nästa dag tog jag tag i det igen och lyckades böja klart kurvan utan att förvärra sprickan. Men det var svårt att få formen perfekt, när man kollar mot mallen får det inte vara mer än 1,5 millimeters skillnad.

Jag fick den aldrig tillräckligt tät, men valde att acceptera några småskavanker efter att ha böjt i flera timmar utan att komma närmare. Som syns på bilden nedan är sidan inte helt vinkelrät (se ljuset som kommer fram mellan kanten och bordet vid midjan), och den stora böjen är inte helt perfekt rundad utan snarare lite kantig på sina ställen.

Gitarrbygget: Första sidan, version 1

Jag tappade modet litegrann av svårigheterna med den första sidan och det dröjde flera veckor innan jag tog tag i andra sidan. Nu ville jag inte riskera fler sprickor. Sidan fick ligga i blöt dubbelt så länge, 30 minuter. Vilken skillnad! Träet var mycket mer följsamt när jag böjde det och sprack inte alls. Den här gången började jag med midjan, i stället för den översta kurvan, vilket gjorde det lättare att passa med mallen.

Här är den klar till hälften, titta vad fint den slickar kanten på pappmallen:

Gitarrbygget: Andra sidan halvvägs

Den observante ser en spricka högst upp på den övre kurvan, men det är ingen fara. Sidan är cirka två centimeter bredare än den kommer vara i slutändan, och den sprickan kommer trimmas bort så småningom.

I går var det dags att göra klart sidan, men när jag skulle lägga den i blöt för sista gången slog det mig. Jag kan ju blöta första sidan också igen, längre än första gången, och jobba om skavankerna.

Gitarrbygget: Sidor i blöt

Resultatet blev en mycket bättre sida än tidigare. Mindre kantighet och en passform som ligger inom 1,5 millimeter från mallen. Slutresultatet syns på första bilden i inlägget, där en av sidorna ligger på tork. Jag har spänt en remsa maskeringstejp mellan ändarna, ett eget påhitt som förhoppningsvis hindrar sidorna från att skifta form för mycket när de torkar.

Här är en video på delar av sidböjandet: