Gitarrbygget: Stabilisera locket

Gitarrbygget: Stabilisera locket

Tre millimeter trä är inte tillräckligt starkt för att stå emot det tryck som gitarrsträngar utvecklar när de spänns. Locket och baksidan måste därför stärkas med träspjälor som sedan formas i bågar för att akustiken ska bli så bra som möjligt.

Hur spjälorna ska limmas för att få maximal styrka och minimal påverkan på ljudet finns det lika många meningar om som det finns gitarrmakare, även om det finns viss konsenus kring det så kallade X-mönstret. Jag valde att följa skissen från ritningen, den skiljde sig marginellt från boken ”Guitarmakings” förslag. Här är mönstret utritat på baksidan av locket, varefter spjälorna sågats och hyvlats till rätt dimensioner:

Gitarrbygge: Skiss på spjälor

Spjälorna limmas sedan på i turordning från tunnast till tjockast, vilket bland annat innebär att klämma in nio små tvingar och klämmor i ljudhålet:

Gitarrbygge: Limma ljudhålsförstärkning

Viktigt är att försöka få så jämnt tryck som möjligt över hela spjälorna, inte så lätt om man inte har långa tvingar.

Gitarrbygge: Limma förstärkningsspjälor

Formen för spjälorna ska ritas ut innan limningen.

Gitarrbygge: Skissade former på spjälor

På bilden ovan har de små spjälorna som kallas fingrar redan formats. Jag gjorde först detta med en slipsnurra på Dremeln och det fungerade ganska bra, men jag märkte att det var lätt att slip bort lite för mycket. Bytte till stämjärn, vilket ger snyggare snitt och är roligare att jobba med, men har nackdelen att man lätt repar själva locket om man kommer åt det minsta. Jag fick några sådana märken, som syns i videon nedan, men hoppas att det inte ska påverka styrkan i locket alltför mycket.

Nästan färdig med locket, återstår att forma själva x-spjälorna och göra baksidan. Det fixar jag nästa gång.