Gitarrbygget: Såga till halsen

Gitarrbygget: Såga till halsen

Träet till halsen kom som en 80 centimeter lång, 8 centimeter bred och cirka 2,5 centimeter tjock, grovsågad mahognyplanka. Jag skriver cirka, för den visade sig vara sned. Det ställde till problem redan i det första stapplande steget på den långa resan mot en färdig gitarr. Det, tillsammans med bristfällig utrustning.

Huvudet på gitarren ska vara vinklat och det första jag gjorde var att såga loss toppen på halsämnet i ett snitt vinklat 15 grader. Dock överskattade jag skarpheten och stabiliteten i min såg och snittet blev väldigt ojämnt. Som tur var hade jag tagit till rejäla marginaler och räknade med att kunna justera ytorna med hyveln. Att få alla vinklar helt räta verkade omöjligt, men var naturligtvis helt nödvändigt både för att huvudet inte skulle bli snett och för att skarven skulle hålla för det tryck som den utsätts för när strängarna spänns.

Efter en hel kvälls hyvlande upptäckte jag att halsämnet, som jag trodde var vinkelrätt, i själva verket var snett redan från början. Inte konstigt att jag inte fick till snittet. Jag började om och hyvlade plankan helt rät på alla ledder och plötsligt gick det hur lätt som helst att hyvla till det vinklade snittet. De fula märkena som syns längst bort under skarven gick lätt bort efter några drag med sicklingen.

Gitarrbygget: Vinkel för huvudet

Den avsågade biten, som ska bli till huvudet, hyvlade jag sedan ner till rätt tjocklek för att passa stämskruvarna och limmade ihop delarna i rätt vinkel.

Gitarrbygget: Huvudet pålimmat

Blyertsmarkeringen som syns är centrallinjen på halsen. Utifrån den ritade jag ut halsens tänkta bredd och några andra stödlinjer, och sedan var det dags att fräsa ut ett spår för dragstången. Det är en metallstav som hjälper till att ge stabilitet till halsen och även går att spänna för att hålla halsen rak under hela gitarrens livslängd. Jag valde en så kallad U-kanalsdragstång, då ligger metallstaven i en metalskena, vilket ger ännu mer stabilitet. Dessutom är denna typ lättare att montera, eftersom man slipper slipa till en träskena som ska täcka metallstaven.

Här har jag börjat fräsa med min Dremel plus överfrästillsats:

Gitarrbygget: Fräsa spår för dragstång

Det var inte helt lätt att få det spikrakt. Dremeln är lite ostyrslig även med kantguiden, vilket förvånar mig. Till slut blev det hyfsat ändå, några mindre skavanker som jag i värsta fall får fylla med lite limblandat spån senare.

Gitarrbygge: Ränna för dragstång

Med dragstången isatt. Inget lim har använts, jag fräste spåret en aning tight och sandpapprade lite i taget tills dragstången precis gled ner:

Gitarrbygge: Ränna med dragstång