Gitarrbygget: Klacken

Gitarrbygget: Klacken

I dag har jag karvat till klacken, den del som kopplar samman halsen med kroppen. Det som började med fyra ihoplimmade fyrkantiga klossar blev till slut ganska snyggt:

Gitarrbygge: Hälen

Klacken är formad i flera stadier, dessvärre tog jag bara bilder på slutresultatet. Först sågas delen längst till vänster ner till rätt bredd, denna kommer senare kopplas samman med ett träblock inne i kroppen och inte synas.

Därefter sågade jag till själva böjen utifrån en grov mall och ritade upp formen på kilen längst ner. Med ett riktigt vasst stämjärn började jag sedan forma en backe från ovansidan på halsen till ytterlinjen på kilen längst ner. Man måste skära med stämjärnet från två håll och stanna ungefär i mitten av klossen, för att undvika att flisor går längst ner. Något jag lärde mig den hårda vägen (titta noga längst ner på hälen så ser man att en flisa gått). Det går att laga senare.

Nästa steg var att skära en 45-gradig vinkel runt kurvan, naturligtvis utan att gå innanför linjen för kilen längst ner. Och så vidare i mindre vinklar tills jag fick en sammanhängande yta att släta till med sicklingen. När spetsen på klacken låg hyfsat mitt på centrallinjen, lämnade jag finliret till senare enligt rekommendation i boken (”Guitarmaking” av William Cumpiano).

Första stadiet för halsen är nu avklarat och nästa gång börjar jag jobba med delarna till kroppen!