Gitarrbygget: Forma huvudet

Gitarrbygget: Forma huvudet

I mina försök att räta till alla vinklar på halsen, blev huvudet en aning smalare än tänkt. För smalt för att huvudet från ritningen skulle få plats. Som nybörjare ställs man hela tiden inför oväntade problem och det gäller att hela tiden tänka på slutresultatet.

Här hade jag kunnat bredda huvudet genom att limma på spillbitar, i stället kalkerade jag formen från ritningen till en pappskiva, skissade på frihand nya streck och, när jag var nöjd, skar till en smalare pappmall. En enklare lösning som inte gör någon som helst skillnad för slutprodukten. Ett par millimeters skillnad i huvudets bredd är ovidkommande så länge det ser snyggt ut. Däremot skulle en halv millimeters felaktighet i var till exempel bryggan är placerad kommer förstöra funktionen på den färdiga gitarren – det gäller att välja sina genvägar med omsorg.

Huvudet ska förstärkas med en tunn skiva hårt trä, jag valde en svart för att sedan gravera in en signatur och fylla med silver. Om det går som jag tänkt blir det snyggt, men jag vet inte om det är möjligt. Mer om det senare. Här limmas skivan på:

Gitarrbygge: Limma huvudplattan

Centrallinjen i halsen är viktig att hålla koll på, annars kan det bli snett. När plattan var pålimmad, ritade jag dit centrallinjen och formen för huvudet innan det var dags att såga. Jag använde en sticksåg och lämnade någon millimeters marginal till såglinjen, sista biten skrapade, filade och sandpapprade jag ner till exakt rätt form.

Gitarrbygge: Skissat huvud

Gitarrbygge: Färdigt huvud

På bilden ovan har jag även borrat hålen för stämskruvarna. Här var det helt ovärderligt att ha självcentrerande borr med en liten spets längst ut som fäster borren vid första kontakten med träytan. Utan det hade jag behövt en borrställning för att få hålen exakt raka och på precis rätt ställe, nu kunde jag göra det för hand. Borren måste gå rakt ner, jag använde en spegel för att kunna se vinkeln både framifrån och från sidan.

Återstår gör bara att snygga till den svarta ytan och gravera in signaturen innan lackning, men det sparar jag till senare. Att se huvudet så här färdigt är en väldigt belönande upplevelse. Efter att ha slitit med råa plankor, hyvlat grova vinklar och jobbat med delar som inte syns, är nu den första gitarrliknande delen klar och vittnar om vad detta ska bli i slutändan.

Gitarrbygge: Färdigt huvud