Gitarrbygget: Dekorera och såga ut ljudhålet

Gitarrbygget: Dekorera och såga ut ljudhålet

En halvfärdig hals, hyvlade och grovt utsågade sidor, baksida och lock. Nu är det dags att börja med lite mer finlir, nämligen att fräsa ut en kanal för dekorationen som ska ligga runt ljudhålet. Jag gjorde detta för hand, vilket var pilligt och extremt tidskrävande. Först försökte jag göra detta med Dremeln fäst i överfrästillsatsen och med den medföljande cirkelguiden monterad, men visade sig inte vara pålitligt. Liksom när jag skulle fräsa kanalen för dragstången, lyckades inte överfrästillsatsen hålla Dremeln tillräckligt stabilt och jag gick utanför linjen ett par gånger. Jag kan inte rekommendera någon som behöver precision att köpa en sådan, satsa på en riktig handöverfräs i stället. Clas Ohlson har en för 500 kronor, bara en hundring mer än överfrästillsatsen kostade.

När locket hålls upp mot en stark lampa syns de ställen där kanalen är för grund (strax före klockan 12 och mellan 6 och 7, till exempel).

Gitarrbygge: Kontrollera kanaldjup

Dekorationen köpte jag färdig. Det finns en bra instruktion för hur man gör en egen i boken ”Guitarmaking”, men jag tyckte det verkade lite mer tidskrävande än vad jag tyckte var rimligt och köpte en färdig. Här är den, med kanalen utfräst (och ojämn, satans Dremel):

Gitarrbygge: Ljudhålsdekoration

Dekorationen var tjockare än kanalen och fick därför hyvlas ner till samma nivå som ovansidan på locket. Vackrare hyvelspån får man leta efter!

Gitarrbygge: Fiskbensmönstrat spån

Här syns ojämnheterna tydligare (till vänster). Inte blev det bättre av att jag försökte fylla ut utrymmet med spånblandat lim. Massan tog färg från dekorationen och smutsade ner runt om, som syns till höger.

Gitarrbygge: Ljudhålsdekoration

Efter att denna lagning misslyckats var jag riktigt nedslagen. Skulle jag behöva beställa ett nytt lock eller ny dekoration och göra om allt? Eller acceptera detta skönhetsfel? Inget av det kändes lockande, så jag avslutade arbetet för dagen och sov på saken.

Nästa morgon hade jag bestämt mig för att lägga svarta remsor runt dekorationen. Remsorna var från början tänkta att användas som kant på greppbrädan, men jag var osäker på om jag verkligen ville ha det så. När jag nu behövde remsorna till något annat var det ett lätt beslut att ta.

Jag skar ut en ny, tunn kanal för dessa remsor på var sida om ljudhålsdekorationen. Den här gången vågade jag inte använda Dremeln alls utan gjorde det helt för hand med en skalpell. Fem timmar senare var kanalerna klara och remsorna ditlimmade. Efter att ha hyvlat ner dem till ytnivå ser det helt okej ut, små glipor på vissa ställen men de accepterar jag tills jag kommer på ett bra sätt att fylla dem. Kanske får de vara kvar till lackningen.

Gitarrbygge: Färdig ljudhålsdekoration

Smutsen som min misslyckade lagning lämnade efter sig på granträet försvann förresten inte efter varken skrapning eller lätt hyvling, däremot gjorde ett suddgummi jobbet. Ibland har man tur.

Så var det då bara själva hålet kvar. Moment som dessa väcker lika mycket ångest som exaltering hos mig. Om de lyckas innebär det ett väldigt synligt steg mot en färdig gitarr, men man har bara ett försök på sig och om det misslyckas riskerar man att förstöra väldigt mycket.

För att minimera riskerna köpte jag en ny hålskärare till borrmaskinen i stället för att använda Dremeln. Resultatet blev alldeles utmärkt. Några flisor gick ur kanten på ett ställe, men som tur var kommer fingerbrädan gå ner där och täcka över. Resten blev perfekt.

Med halsen och toppen på locket nästan klara börjar man nu få lite känsla för hur den här gitarren kommer se ut när den är klar.

Gitarrbygget: Locket