Gitarrbygget: Planering och förberedelser

Gitarrbygget: Planering och förberedelser

Jag har planerat hela hösten för nästa stora projekt och i veckan kom de sista delarna jag beställt från England. Inom ett år hoppas jag att de ska vara sammansatta till en akustisk gitarr (biljardköerna till höger i bild ska dock inte vara med då…)

Gitarrbygge - delar

Hur det hela började

Jag satt och letade på Blocket efter en billig akustisk gitarr att ha på landstället när jag tänkte tanken ”man borde ju kunna bygga en gitarr”. Jag började googla och hittade snart bloggen Building an Acoustic Guitar in your Kitchen. Den sträckläste jag och blev sugen på att börja, trots att jag insåg att projektet varken skulle bli billigare eller bättre än att köpa en ny gitarr av bra kvalitet.

Och definitivt inte snabbare, killen som skrev bloggen höll på med sin gitarr i över ett år och jag räknar med att min kommer ta minst lika lång tid. Nu har jag dock fördelen att kunna bygga i en verkstad (mina föräldrars källare) i stället för hemma i köket, annars hade nog gränsen varit nådd för min sambos fantastiska stöttande.

Som grund för bygget har jag boken ”Guitarmaking” av William Cumpiano från 1985. Håller än. Jag började med att läsa igenom hela boken och samtidigt göra en lista över alla delar och verktyg jag trodde mig behöva. Att köpa allt som boken föreslår (till exempel flera olika sorters sågar eller specialverktyg som bara används en gång) tyckte jag inte var försvarbart i det här läget, så jag försökte rationalisera bort så mycket som möjligt. Det går alltid att komplettera senare, verktyg går ju lätt att få tag på i Sverige.

Värre är det med trä som lämpar sig för instrumentbyggande, så kallat tonträ. Jag har letat mycket men inte kunnat hitta någon återförsäljare i Sverige som har tonträ för akustiska gitarrer (gitarrdelar.se har vissa delar men inte allt, likaså GMF). Säkerligen går det att få tag på trä som går att använda hos välsorterade brädgårdar, men som nybörjare ville jag gärna handla från någon som specialiserat sig på trä avsett för just gitarrer.

Jag gick därför igenom massor av lutmakaraffärer på nätet för att hitta det bästa alternativet, här är en bra lista. De amerikanska försäljarna är klart flest och mest välsorterade, dock tillkommer moms och hög frakt. Dessutom hindrar exportlagarna försäljning av vissa ädelträer, snäckskal och pärlemor till kunder utanför USA.

EU-länder är lättare att beställa från för svenskar, även om det tog ett bra tag att hitta en återförsäljare som hade allt jag behövde. David Dyke var den mest kompletta jag hittade och därifrån beställde jag. De tog god tid på sig att svara på mejl, men när betalningen väl var genomförd tog det bara 4-5 dagar innan paketet levererades hem till dörren. Med en komplett gitarr i obehandlade delar, bland annat stämskruvar, benbitar för sadel och stall, vajer att göra band av, en färdigsågad greppbräda och massa trädelar:

Gitarrbygget: Närbild på delar

I sökandet efter en lämplig leverantör hittade jag en hel del andra godbitar och resurser som kommer att vara värdefulla för mig i mitt byggande. Till exempel har Best Eurospruce lagt upp ett gäng ritningar för gratis nedladdning, detaljerade och i fullstorlek. Jag valde att utgå från den mindre av dessa två, en Martin 00, ritad av den franske gitarrbyggaren Christophe Grellier (han har några varianter till på sin hemsida).

Gitarrbygget: Ritning

Att böja sidorna verkade på förhand vara det svåraste momentet, som dessutom kräver tillgång till ett böjjärn. Ett sådant kan man tillverka själv, boken Guitarmaking beskriver hur man bygger ett gasdrivet böjjärn, men jag tyckte kombinationen gaslåga och ädelträ kändes lite för riskabel. Den här sidan beskriver hur man bygger ett med hjälp av en glödlampa, jag valde dock att använda en gammal varmluftspistol som jag hade liggande. Mer om det senare.

Förberedelser i verkstaden

En hel del ska fixas innan man kan börja bygga. Först och främst behöver man bygga ett gitarrformat arbetsbräde som kan användas för att spänna fast olika delar vid när de ska sandpappras, limmas och så vidare. Jag byggde min av en 4 centimeter tjock spånskiva från ett gammalt skrivbord. Dessutom skar jag från en anslagstavla från Ikea och en pappkartong till två halkfria arbetsytor att bearbeta gitarrkroppen på senare.

Gitarrbygge: Arbetsytor

Jag investerade också i en begagnad Sjöbergs hyvelbänk av skolslöjdsnitt som jag hittade på Blocket – värd långt mer än sina 300 kronor i besparad arbetsfrustration.

Gitarrbygge: Hyvelbänk

Innan jag fick gitarrdelarna från England passade jag också på att bygga en så kallad ”shooting board”, en enkel konstruktion för att hyvla kanterna på träet i vinkelräta snitt.

Gitarrbygge: Shooting board