Livemusik på bild

Livemusik på bild

Vilka musikaliska talanger jag har nära mig! Det ger mig tillfälle att öva på att fotografera i dåligt ljus. Kameran fick följa med både på Ankis och Jonatans senaste gig, först ut var Curly Ann på Fasching.

Lokalen är Fasching och med sitt härligt röda draperi bakom scenen var valet av färgtoner rätt självklart. Sen ska man ha lite tur också – ser ni att både keyboarden, basen och gitarr-Jonas t-shirt går i rätt färgskala?

För bilderna från Jonatan Rolfers gig på Underbara Bar en vecka senare valde jag i redigeringen en lite mörkare stil, för att matcha musiken bättre. Jag har alltid gillat svartvitt, det blir sån fokus på själva motivet då när man inte distraheras av vackra färger.

Kolla in Jonatans nya sida på Facebook, där man kan lyssna på låtar. Eller kolla in den här videon som jag tog på spelningen:

Lite mer om hur bilderna blev till: Bilderna är tagna utan blixt eftersom jag 1) inte ville störa framträdandet och 2) ville kunna ta bilder i snabb serie utan att behöva vänta på att blixten ska ladda upp mellan exponeringarna.

Jag körde på helmanuellt läge, f/2.8 vid 1/60 sekund och ISO 1600. Min D300 förvånar mig varje gång över hur bra den klarar höga ISO, stor skillnad mot D200:n som jag reste med nyligen och som brusar fult redan vid ISO 400.

De här bilderna är redigerade i Lightroom, eftersom jag plåtar råformat, och det programmet har utrustats med en riktigt bra brusreducering. Skärpa däremot är Lightroom sämre på, jag lägger alltid på det i efterhand i Photoshop.