Hemsida med countrykänsla

Hemsida med countrykänsla

De senaste veckorna har jag ägnat en del tid åt att bygga en hemsida till countrybandet Curly Ann. Nu har de gått live på curlyann.se, där finns musik, bilder och info om spelningar.

Sidan är byggd i WordPress och har skräddarsytts utifrån ett tema som heter Comment Central. Så här såg det ut före och efter:

Skärmdump på temat Comment Central

Comment Central

curlyann.se - skärmdump

curlyann.se – skärmdump

Curly Ann - anpassat sidhuvud

Curly Ann – anpassat sidhuvud

Designen

Bandet ville ha med loggan från sin första EP, och eftersom den är brun var det första jag gjorde att ändra bakgrunden till en brun ton. Brädmönstret smalnades också av något.

Vidare gjorde jag ett helt nytt utseende på menyn till vänster. Jag ville få till en western-stil som ändå kändes modern, dessutom hade sångerskan Anki önskat en ljus sajt och då fick det bli pappersstruktur som kontrast mot den mörkare bakgrunden.

Lite noter, strängar och plektrum fick dekorera – det är ju trots allt en musiksajt.

Administration

För att hemsidan ska kännas fräsch måste den vara så enkel som möjligt att uppdatera. WordPress är enligt mig ett av de mest lättbegripliga publiceringssystemen, och fullt tillräckligt för att skriva informationssidor, nyheter och lägga upp bilder med. Ett band som Curly Ann behöver dock fler delar på sin hemsida:

1. Musik

Någon bra musikspelare finns inte inbyggt i WordPress, dessutom ville jag gärna hålla nere antalet ställen där bandet måste ladda upp sina nya alster. De lägger redan musik på både Myspace och Youtube, så varför inte använda dessa kanaler direkt och därmed även spara lagringsutrymme?

Myspace visade sig snabbt vara smått omöjligt att strömma musik ifrån (föga förvånande med tanke på att det är Microsoft som ligger bakom …), däremot är Youtube rena barnleken, bara att klistra in länken till sidan så får man en fin inbäddad spelare. Så här:

Bandet ville gärna ha upp en musikspelare också med låtarna från deras EP, och det var inte så lätt att hitta. Bäst av de jag testat hittills är en från Premiumbeat, men jag fortsätter leta efter en som är enklare att uppdatera och anpassa designen på.

Gigpress - tidigare spelningar

Gigpress – tidigare spelningar

2. Information om spelningar

Det kanske viktigaste syftet med en hemsida för ett band är så klart att informera om spelningar. Även om detta går att lägga upp som vanliga nyheter eller blogginlägg, är det rätt bökigt att få det samlat och presenterat på ett snyggt sätt. Därför använde jag i stället ett plugin till WordPress som heter Gigpress.

Där kan bandmedlemmarna själva enkelt lägga in spelningar med all information som behövs. Sedan skapas automatiskt listor och blogginlägg med information om spelningen. De presenteras direkt på förstasidan och på en särskild sida för spelningar. Med tiden samlar Gigpress också tidigare konserter i en trevlig översikt.

Gigpress + Fotobook

Gigpress + Fotobook

3. Bilder

Som journalist vet jag hur glad man blir över bra och lättillgängliga pressbilder, därför tycker jag att man som band ska underlätta så mycket som möjligt för personer som vill ge en publicitet. Dessutom ska det såklart finnas bilder från olika spelningar på ett bands hemsida.

Inför vårens och sommarens spelningar, bland annat för att man bytt medlemmar sedan sist, har bandet tagit nya bilder (med undertecknad bakom kameran).

Bilder från konserter har bandet samlat på sin Facebook-sida. De är tagna av anhöriga och flera olika fotografer, vilket krånglar till det med upphovsrätten. Dessutom är de lågupplösta. Därför tyckte jag att de skulle skiljas tydligt från pressbilderna, som alltså får användas fritt i icke-kommersiella sammanhang.

En plugin som heter Fotobook är jättebra för att automatiskt hämta album från Facebook och visa dem samlat på en WordPress-sida. Detta plugin hade dock inte stöd för att hämta album från en så kallad ”Fan page”, det kan bara hämta album från personliga profiler. Efter mycket googlande, testande av andra plugin och misslyckat php-kodande, hittade jag till slut en modifierad variant av Fotobook som gör precis det jag ville. Därmed kunde jag också behålla Fotobooks fina integrering med WordPress som gör det enkelt att lägga in enskilda Facebook-bilder i inlägg – till exempel de Gigpress-genererade inläggen om tidigare spelningar: